Project:

SOEVEREIN

Publiek

Jaar:

2012

Dit project werd ontworpen door een tijdelijke vereniging, bestaande uit Belgische en Italiaanse ontwerpers en studiebureaus. De verantwoordelijke architect was Luc Vanroye (SCOOP).
De ambitie van de stad Lommel was het realiseren van een evenementenhal met een architectonische hoge kwaliteit. Het bedenken van een grote, elegante overspanning is en blijft in de architectuur een fascinerende aangelegenheid.

In Lommel werd gekozen voor een grote brugconstructie om een compleet vrije ruimte te bekomen. Door gebruik te maken van een dergelijk overspanningconcept krijgt het geheel een krachtige uitdrukking. Twee enorme metalen spanten zijn aan één zijde verankerd in
twee massieve betonvolumes.
Elk spant wordt op drie punten met kabels opgetrokken en verbonden met de top van de twee schuin geplaatste pylonen. Deze roepen het beeld op van obelisken, die een locatie markeren. De pylonen zijn meer dan constructieve onderdelen van het gebouw; zij fungeren ook als een ‘landmark’, een signaalteken om het gebouw te positioneren van op afstand. De basisconfiguratie van het project is een cirkel, van oudsher een sterke geometrische figuur. Het verwijst naar het klassiek beeld van de arena, een bouwvolume waarbij er geen sprake is van uitgesproken voor- of zijgevels. Bij de uitwerking van het interieur werd geopteerd om de constructieve componenten zo zichtbaar mogelijk te tonen.